Aurinkosähkövoimalan takaisinmaksuaika riippuu kolmesta numerosta

Mikä on aurinkovoimalan takaisinmaksuaika?

Aurinkosähkövoimalan takaisinmaksuaika riippuu kolmesta numerosta

Suuria investointeja, kuten aurinkosähkövoimalaa suunniteltaessa on olennaista tietää mikä on odotettavissa oleva takaisinmaksuaika.

Tuotteet ja ratkaisut

Suuria investointeja, kuten aurinkosähkövoimalaa suunniteltaessa on olennaista tietää mikä on odotettavissa oleva takaisinmaksuaika.

Aurinkosähkövoimalan takaisinmaksuaika on riippuvainen kolmesta numerosta.

 1. Mikä on voimalan hankintahinta?
 2. Mikä on sen arvioitu vuosituotto?
 3. Millaisen hinnan maksat sähköstäsi?

Aurinkovoimalan hankintahinta

Tyypillinen yrityksen hankkima aurinkosähköjärjestelmä on teholtaan noin 500 kilowattia. Tällaisen voimalan hinta on noin 400 000 euroa. Kun otetaan huomioon Business Finlandin aurinkovoimaloille myöntämä 15 % energiatuki, jää yrityksen maksettavaksi 340 000 euroa.

Voimalan arvioitu vuosituotto

Voimalan maantieteellinen sijainti vaikuttaa luonnollisesti vuosituottoon – etelässä voimalan voi odottaa tuottavan enemmän kuin pohjoisemmassa. Myös valittu paneelityyppi vaikuttaa tuottoon. Nimellisteholtaan 500 kilowatin voimalan voi laskea tuottavan vuodessa noin 450 MWh sähköä.

Tuleva sähkön hinta vaikuttaa takaisinmaksuaikaan

Isoja investointeja tehtäessä on hyvä katsoa kristallipalloon – mitä sähkö tulee keskimäärin maksamaan seuraavan 10 vuoden aikana?

Aurinkosähkövoimala on sitä kannattavampi mitä enemmän sähkö maksaa. Jos tätä kirjoitettaessa (joulukuu 2022) on asiakkaan sähkön hinta jo ehtinyt nousta, saattaa takaisinmaksuaika olla ainoastaan 4 vuotta. Mikäli asiakkaalla on kuitenkin edullinen sähkösopimus ja hän olettaa sen olevan voimassa nykyisen energiakriisin yli ja lisäksi että seuraavakin sopimus on edullinen, voi takaisinmaksuaika olla esimerkiksi 8 vuotta.

Jos voimala tuottaa vuodessa 450 MWh, merkitsee se 10 sentin kWh-hinnalla tuottoa 45 000 euroa. 20 sentin kWh-hinnalla tuottoa syntyy peräti 90 000 euroa ja 5 sentin hinnalla 22 500 euroa.

Voimalan hinta Vuosituotto Sähkön kokonaishinta (siirto, vero, sähkö) Vuotuinen tuotto Takaisinmaksu-aika
340 000 450 MW 5 c/kWh 22 500 € n. 15 vuotta
340 000 450 MW 10 c/kWh 45 000 € n. 8 vuotta
340 000 450 MW 20 c/kWh 90 000 € n. 4 vuotta

Nykyinen maailmantilanne on nostanut voimaloiden hintoja noin 15 %. Helposti tulee ajatelleeksi, että takaisinmaksuaika pitenee samassa suhteessa.  Mutta kun sähkön hinta on samalla tuplaantunut, on takaisinmaksuaika itse asiassa lyhyempi.

Voimalan odotettavissa oleva elinkaari

Keskimäärin aurinkosähkövoimalan elinkaari on 30-40 vuotta – kannattaa huomioida, että voimala on kokonaisuus, jonka yksittäisten osien vaihtaminen ei ole kannattavaa. Ja jos voimala on asennettu katolle, alkaa kattokin vaatia huoltoa ja kunnossapitoa 30-vuoden käytön jälkeen. Vuonna 2023 hankitun aurinkosähkövoimalan uusiminen alkaa tulla ajankohtaiseksi vuoden 2053 tienoilla.

Elinkaarta voi tarkastella myös takuiden näkökulmasta. Playgreenin tarjoaman mekaniikan takuu on 25 vuotta, kun taas aurinkopaneelien täystakuu on 15 vuotta ja tuottotakuu 25 vuotta. Tavallisesti invertterillä on 10 vuoden takuu, jonka pystyy lisämaksusta laajentamaan 20 vuoteen. Mutta esimerkiksi jos järjestelmän neljästä invertteristä yksi vikaantuu vuonna 15, on sen vaikutus takaisinmaksuaikaan kuitenkin varsin pieni.

Muista, että

 • Voimalan hankintahinnan vaikutus takaisinmaksuaikaan on huomattavasti pienempi kuin sähkön hinnan – siksi kannattaa panostaa laatuun
 • Aurinkosähkövoimala kannattaa asentaa uudelle tai vastikään uusitulle katolle
 • Voimalan keskimääräinen elinkaari on 30-40 vuottaLisää omavaraisuutta vastuullisella aurinkosähköjärjestelmällä

Maailman myllertäessä ovat vastuulliset aurinkosähköjärjestelmät olennainen osa suomalaista huoltovarmuutta.

Tuotteet ja ratkaisut

Maailman myllerryksessä kannattaa kiinteistön omavaraisuudesta pitää huolta. Luotettava energian saanti on olennainen osa huoltovarmuutta.

Viime aikojen tapahtumat ovat saaneet aikaan valtavan piikin aurinkosähköjärjestelmien kysynnässä sekä Euroopassa että globaalisti. Maailmantilanne on vaikuttanut myös hintoihin.

– Jos verrataan muutaman vuoden takaiseen, on hintataso nyt 30 prosenttia korkeampi. Mutta uskon, että hinnat ovat ainakin ensi vuodeksi suurin piirtein vakiintuneet, PlayGreenin toimitusjohtaja Jouni Penttinen sanoo.

Penttinen kuitenkin muistuttaa, että aurinkopaneelien ja muiden järjestelmäkomponenttien saatavuus on yhä heikko. Siksi päätökset on syytä tehdä hyvissä ajoin talven aikana mikäli aurinkosähköhankkeen haluaa toteutuvan kesän 2023 aikana.

 

Mikä tekee aurinkosähköjärjestelmästä vastuullisen?

Saatavuuden lisäksi monia mietityttää aurinkosähköjärjestelmien alkuperä, sillä varteenotettavaa suomalaista paneelitoimittajaa ei tällä hetkellä ole.

– Suuri toiveeni on, että tulevaisuudessa voisimme tarjota kokonaan eurooppalaisia paneeleita. Mutta aika näyttää milloin tämä on mahdollista, Penttinen pohtii.

Vaikka järjestelmän näkyvin osa eli aurinkopaneelit tulevat ulkomailta, on PlayGreenin kotimaisuusaste on korkea.

– Mekaniikkamme ja kaapelointimme ovat kokonaan kotimaista tuotantoa.

Lisäksi niin kutsuilla tasakatoilla PlayGreen käyttää yhdessä Kerabitin kanssa kehittämäänsä Suomessa valmistettua painokivetöntä mekaniikkaa.

– Kaikki asentajamme asuvat Suomessa ja maksavat veronsa Suomeen.

Lisäksi aurinkosähkön vastuullisuus kytkeytyy läheisesti paneelin tuotantoketjuun.

– Aurinkopaneelien valmistukseen tarvitaan kaivannaisia ja valtaosa niiden esiintymistä on Kiinassa. Monien paneelien komponentteja tehdään uiguurialueilla heikoissa työoloissa.

Paneelitoimittajalta on siis syytä kysyä paneelin alkuperästä.

– Jos kysymykseen ei osata vastata tai vastaus on välttelevä tai epämääräinen, kannattaa tarjoukseen ainakin vastuullisuuden näkökulmasta suhtautua varauksella. Monet asiakkaat kysyvätkin meiltä suoraan, mikä on meidän mielestämme se eettisin paneeli.

Hyvä valinta on tunnettu paneelibrändi, jolle on tärkeää toimia vastuullisesti.

– Oma suosikkimme on Sharp. Vaikka Sharpit valmistetaan Kiinassa, on tehdas kuitenkin yrityksen oma ja raaka-aineet eivät tule pakkotyöalueelta. Siksi valinta kohdistuu usein Sharpiin, vaikka se on muita vaihtoehtoja kalliimpi. Lisäksi monella asiakkaalla on entuudestaan hyvä kokemus Sharpista. Meille on kunnia-asia, että pystymme tarjoamaan eettisiä ja laadukkaita paneeleita.

 

Huomioi myös tietoturva

Paneelien ohella tärkeä aurinkojärjestelmän komponentti on invertteri eli laite, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi.

– Elektroniikassa on vaikea välttää kiinalaisia komponentteja. Mutta vaikka valmistus olisi Kiinassa, ovat monet laitteet kuitenkin suunniteltu vaikkapa Itävallassa tai Saksassa.

Olennaista on se, missä järjestelmän tuottama tieto sijaitsee.

– Esimerkiksi SMA:n invertterien data pysyy hyvin suojattuna Euroopassa eli kiinteistön tietoliikenneverkko ei kommunikoi Kiinaan. Toisaalta kiinalainen Growatt tarjoaa enemmän ominaisuuksia samalla rahalla ja takuukin on yhtä pitkä, Jouni Penttinen miettii.

Lopullinen valinta on luonnollisesti asiakkaan.Millaiset sähköautojen latauspisteet taloyhtiöön kannattaa hankkia?

Taloyhtiöön sopii erityisen hyvin keskinopeaan lataukseen sopiva laite, jossa on dynaaminen kuormanhallinta, etäohjausominaisuudet sekä käyttäjän tunnistus.

Tuotteet ja ratkaisut

Liikenne sähköistyy vinhaa vauhtia Suomessa. Sähkö- ja hybridiautojen määrän kasvaessa useat taloyhtiöt pohtivatkin, miten vastata kasvavaan lataustarpeeseen kotiparkkipaikoilla.

Kysyimme PlayGreenin asiantuntija Tuukka Hämäläiseltä, millaiset latauspisteet taloyhtiöön kannattaa hankkia, mitä ne maksavat ja miten projekti etenee.

Millaiset latauspisteet taloyhtiöön?

Latausasemiin on tarjolla erilaisia latausnopeuksia. Hitaan latauksen vaihtovirtalatureiden teho on yleensä 3,6 kW ja keskinopeiden 11–22 kW. Pikalataukseen kykenevät yli 50 kW tasavirtalaturit, joita on pääasiassa liikennöinti- ja kauppapaikoilla.

Monesti ajatellaan, että hidas lataus sopii vallan mainiosti taloyhtiöön, sillä se riittää etenkin lataushybrideille ja autot seisovat pääsääntöisesti yön yli latauspisteessä. Tuukka Hämäläinen kannustaa kuitenkin panostamaan keskinopeaan lataukseen.

– Kun taloyhtiöille tehdään infraa sähköautojen lataukseen, 11 kW on hyvä lähtökohta. Se on teho, jota valtaosa täyssähköautoista vaihtovirtapuolella ottaa vastaan. Vaikka keskinopeiden latausasemien toteuttaminen on pikkuisen isompi investointi, ne ovat mielestäni järkevää varautumista tulevaisuuteen. Hybridiautot ovat tietyllä tapaa siirtymätuote, kun taas täyssähköautot yleistyvät vauhdikkaasti.

– Pikalatausasemakin voi olla harkitsemisen arvoinen ratkaisu, erityisesti sellaisissa taloyhtiöissä, joissa asukkailla ei ole omia nimettyjä pysäköintipaikkoja, Tuukka Hämäläinen lisää.

Latausta varten on suositeltavaa hankkia laitteet, joissa on dynaaminen kuormanhallinta, etäohjausominaisuudet sekä käyttäjän tunnistus.

– Dynaamisen kuormanhallinnan ansiosta taloyhtiön infraa ei tarvitse mitoittaa teoreettisen maksimitarpeen mukaan. Jos latauksessa on samaan aikaan paljon autoja, laitteet osaavat keskenään rajoittaa virtaa, jolloin latausteho on pikkuisen pienempi.

– Käyttäjän tunnistaminen on puolestaan tärkeä ominaisuus kahdesta syystä. Ensinnäkin se mahdollistaa latauskustannusten kohdistamisen oikealle henkilölle. Toisekseen sillä estetään, etteivät taloyhtiön ulkopuoliset henkilöt pääse väärinkäyttämään latauspisteitä.

Mitä maksaa, saako tukea?

Yhden latauspaikan hinta vaihtelee hankkeen laajuudesta ja laitevalinnoista riippuen.

– Vaihteluväli on noin 500 – 3 500 €. Edullisimmin pääsee, jos autopaikoilla on jo valmiina lämmitystolpat, jotka voidaan päivittää latauspisteiksi, ja valitaan hitaaseen lataukseen tarkoitetut latauslaitteet. Hintahaarukan yläpäässä oletus on, että taloyhtiön sähköinfra kaapelointeineen joudutaan uusimaan ja latauslaitteiksi valitaan älykkäät laitteet keskinopeaan lataukseen, Tuukka Hämäläinen ynnäilee.

Valtiovalta suhtautuu suopeasti sähköautoihin, joten Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille tukea sähköautojen latausinfran rakentamiseen. Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt, kuten taloyhtiöt ja vuokrataloyhteisöt, sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt.

ARA-avustus on 35 % toteutuneista kustannuksista, mutta kuitenkin enintään 90 000 euroa (tilanne vuonna 2022). Avustuksen saaminen edellyttää, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan.

Miten projekti etenee taloyhtiössä?

Jos latauspisteet toteutetaan taloyhtiön hankkeena, kyse on Suomen Kiinteistöliiton mukaan niin sanotusta tavanomaisesta uudistushankkeesta, jos latauspisteiden toteuttaminen ei vaadi muutoksia yhtiön sähköverkkoon eikä sähköliittymään. Näin ollen asiasta voidaan päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksenä.

Kun yhtiökokous on valtuuttanut hallituksen edistämään latauspisteiden toteuttamista, kannattaa hanke aloittaa tarvekartoituksella.

– Liikkeelle kannattaa lähteä kartoittamalla  tarpeet ja pohtimalla, missä laajuudessa latausta halutaan toteuttaa. Asukkailta ja osakkailta voi kysellä, ovatko he hankkimassa lataushybvridejä tai täyssähköautoja, Tuukka Hämäläinen vinkkaa.

Tarvekartoituksen perusteella voi käynnistää suunnittelu- ja toteutusvaiheen. Tuukka Hämäläinen kannustaa käynnistämään keskustelut asiantuntevan latauspisteiden toimittajan kanssa jo tässä vaiheessa.

– Yhteistyö kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan varmistaa, että mahdollisuudet ja tarpeet kohtaavat ja päästään suunnittelussa seuraava askel eteenpäin.

Ensimmäinen selvitettävä asia on yhtiön sähköinfra ja sen riittävyys, jotta latauspisteille saadaan virtaa.

– Lähtökohta on, että mahdollisimman paljon pyritään hyödyntämään olemassa olevaa infraa. Suomalaisten taloyhtiöiden parkkipaikoilla on yleensä lämpötolpat, jotka ovat usein päivitettävissä latauspisteiksi, mutta pitää varmistaa, että kaapelointi on riittävä ja turvallinen toteutukseen.

Latauspisteet on toki helposti toteutettavissa, vaikka sähköinfraa ei ole tai se on puutteellinen, mutta silloin investointi on suurempi. Jokainen toteutus on yksilöllinen, ja kustannuksiin vaikuttaa moni seikka, kuten sähköinfraan liittyvät tarvikkeet, latauslaitteet sekä asennukseen liittyvät työt. Hinta muuttuu esimerkiksi sen mukaan, kaivetaanko kaapelit maahan vai vedetäänkö ne parkkihallissa tai -katoksessa oleville paikoille.

– Kaikki kustannukset, tarkistukset, laskelmat ja mitoitukset selviävät yhteistyössä asiantuntijan kanssa. Asiansa osaava toimittaja hoitaa taloyhtiöille tarkoituksenmukaiset ja toimivat latauspisteet avaimet käteen -periaatteella, Tuukka Hämäläinen hymyilee.Katto- ja aurinkosähköurakan yhdistäminen on järkiratkaisu

Kun katto ja aurinkosähkö suunnitellaan ja urakoidaan yhtä aikaa, voidaan varmistaa että lopputulos on toimiva sekä katon että aurinkovoimalan osalta.

Tuotteet ja ratkaisut

Kun niputtaa kattourakan sekä aurinkovoimalan asentamisen, säästää aikaa, rahaa ja vaivaa – oli sitten kyseessä uudisrakennuksen katto tai vanhan katon saneeraus.Read more


Aurinkosähkö taloyhtiöön – neljä syytä ja kuusi valintakriteeriä

Tuotteet ja ratkaisut

Päätös aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta on ajankohtainen lukuisissa taloyhtiöissä. Miksi aurinkosähköön kannattaa investoida – ja mitkä asiat ovat tärkeitä aurinkosähköjärjestelmää ja sen toimittajaa valittaessa?

Taloyhtiöillä on hyvät edellytykset lisätä energiaomavaraisuutta ja saavuttaa myös muita hyötyjä aurinkosähkön avulla. Ei siis ole ihme, että taloyhtiöiden isännöitsijät ja hallitukset kartoittavat sopivia ratkaisuja yhtiökokouksille ehdotettavaksi.

Kun perustelut aurinkosähköjärjestelmän hankinnalle ovat kunnossa, on aika miettiä millä kriteereillä aurinkosähköjärjestelmä ja sen toimittaja valitaan.

Neljä syytä investoida aurinkosähköön

Aurinkosähkö on ympäristölle ystävällinen energiamuoto, sillä se ei aiheuta päästöjä. Taloyhtiöiden kannalta tärkeimmät syyt aurinkosähköön siirtymiselle liittyvät kuitenkin tavalla tai toisella rahaan:

 1. Energian hinta: aurinkosähköllä tuotettu energia tulee sitä edullisemmaksi, mitä kalliimpaa sähköverkosta ostettu sähkö on.
 2. Kiinteistön arvo: aurinkosähkö parantaa kiinteistön energiatehokkuutta.
 3. Aurinkosähkö vähentää ostosähkön tarvetta: energiayhteisö voi kiinteistön käyttämän sähkön lisäksi jyvittää ylimääräisen aurinkosähkön asukkaiden käyttöön.
 4. Aurinkosähköön voi saada ARA:n energia-avustusta: avustussumma on enintään 4 000 euroa asuntoa kohti.

Kuusi aurinkosähköjärjestelmän valintakriteeriä

Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia aurinkosähköjärjestelmiä. Taloyhtiön talouden ja kunnossapidon kannalta on tärkeää miettiä, minkälainen järjestelmä on järkevin pitkällä tähtäimellä.

Edulliselta tuntuva investointi voi vuosien mittaan tuottaa monta murhetta ja yllättävää lisäkustannusta. Hyvän aurinkosähköjärjestelmän elinkaari on nimittäin jopa 25 vuotta. Laadukkaan, kiinteistöön sopivan järjestelmän investointikustannus voi tuntua korkealta, mutta se maksaa itsensä vuosien mittaan takaisin varmuutena ja huolettomuutena.

Valinnassa kannattaa painottaa seuraavia asioita:

 1. Järjestelmän laatu ja mitoitus: aurinkosähköjärjestelmä on kokonaisuus, jossa jokaisen komponentin laatu ja yhteensopivuus vaikuttavat toimivuuteen ja tuottavuuteen – kestävä laatu ja oikea mitoitus ratkaisevat.
 2. Kiinteistöön sopiva tekniikka: järjestelmän on sovittava kiinteistöön teknisesti eikä aurinkopaneelien kiinnitysmekaniikka saa aiheuttaa katolle vuoto- tai turvallisuusriskejä.
 3. Huoltotarve: huolella suunniteltu ja asennettu aurinkosähköjärjestelmä ei lisää katon huoltotarvetta, mutta mahdollistaa katolla liikkumisen ja työskentelyn.
 4. Tietoturva: taloverkkoon kytketyn järjestelmän etähallinnan ja tietoturvan kannalta on tärkeää tietää, kenellä on pääsy tietoihin ja missä tiedot käytännössä ovat.
 5. Takuu: kattotakuu voi raueta, kun katolle tehdään asennuksia – siksi kumppanin pitää osata sekä katot että aurinkosähkö.
 6. Kokenut kumppani: asiansa osaava luotettava kumppani suunnittelee järjestelmän takuutyönä sekä asentaa sen turvallisesti ja yhteistyössä muiden samanaikaisesti toteutettavien hankkeiden osapuolien kanssa.

Paneelit ja laitteet kohteeseen räätälöitynä

PlayGreen suunnittelee jokaisen aurinkovoimalan kohteen mukaan. Laadukkaisiin komponentteihin panostaminen varmistaa aurinkosähköjärjestelmälle pitkän ja huolettoman elinkaaren. Hinta-laatusuhteella on väliä, sillä järjestelmän takaisinmaksuaika voi olla esimerkiksi 7 vuotta – mutta elinkaari jopa 25 vuotta.

Kiinnitysmekaniikan on sovittava katolle

PlayGreen ja KerabitPro ovat yhdessä kehittäneet katon kannalta riskittömän ja toimivan aurinkopaneelien kiinnitysmekaniikan. Kevyt ja kestävä kiinnitysmekanismi on ainutlaatuinen, sillä siinä ei käytetä katon kuormitusta lisääviä painokiviä. Painokivetön mekaniikka sopii tasakatoille – muilla katoilla PlayGreen käyttää suomalaisen valmistajan hyväksi koettua tekniikkaa.

Kattoremontti ja aurinkosähkö samassa paketissa

Jos kattoremontti on taloyhtiössä ajankohtainen tai näköpiirissä, kattoremontti ja aurinkosähkö kannattaa toteuttaa yhtenä projektina. Uusittavalle tai korjattavalle katolle aurinkopaneeleja ei kannata asentaa.

Joskus taloyhtiön remontti on laajempi ja sisältää esimerkiksi maalämpöpumpun asennuksen. Tällöin kumppanien kokemus yhteisprojekteista on tärkeää. Näin hankkeiden yhteensovittaminen sujuu hyvin ja tuottaa taloyhtiölle töiden aikana mahdollisimman vähän häiriötä.

Haluatko yhdessä suunnitella parhaan mahdollisen aurinkovoimalaratkaisun taloyhtiönne käyttöön? Ota yhteyttä!